Mic ghid ajutator in achizitionarea unui catel

In zilele noastre intalnim caini la tot pasul – pe strada , in parc , in curti , in apartamente  etc! Sunt caini mari , mici sau mijlocii , tacuti sau galagiosi, unii impunatori altii caraghiosi! Cum il alegem pe cel potrivit , pe cel pe care il dorim sa ne fie companion ?

Abordam acest subiect pentru ca din pacate , la fel ca in alte domenii, lucrurile nu sunt atat de simple precum par. Din acest motiv ii sfatuiesc pe cei care doresc sa isi ia un pui de caine sa faca un pic de munca de investigatie inainte de a ceda primului impuls si de a cumpara ceea ce le iese in fata ochilor.

Sa presupunem deci , ca ati optat pentru o anumita rasa. In acest caz este bine sa cautati si sa vorbiti, pe langa un crescator (care va sti cel mai bine sa va descrie nevoile specifice ale rasei respective privitoare la miscare si toaletare), cu un medic veterinar care va va pune in tema cu bolile ce apar frecvent la cainii din rasa respectiva ( boli cu caracter ereditar sau nu ), cu alimentatia specifica, cu programul de vaccinare si deparazitare s.a.m.d.

 

Dupa discutia cu doctorul , urmatoarea vizita ar trebui sa fie la un dresor , care va va povesti despre rasa respectiva din punct de vedere al caracterului (prietenosi sau agresivi , potriviti sau nu pentru copii , potriviti sau nu pentru paza si aparare ) si al obedientei . Nu in ultimul rand , incercati sa vorbiti si cu oameni obisnuiti, simpli proprietari , persoane ce detin exemplare din rasa respectiva si care va vor expune punctul lor de vedere . Dupa adunarea acestor date , ar trebui sa va ganditi bine si sa luati in considerare spatiul in care traiti sau pe care il aveti la dispozitie (intr-un fel va veti lovi de un caine mare intr-un spatiu mic si in cu totul alt fel va incapea un caine mic in acelasi spatiu) .

Cei care se bazeaza pe faptul ca vor lasa cainele in curte ar trebui sa se intreseze daca rasa respectiva poate rezista iarna afara sau daca nu are o blana ce necesita o atentie deosebita si uin acest caz nu prea se preteaza la statul afara (parul se incalceste sau se deterioareaza) , diametral opus avem cainii blanosi care stau in casa ! Mai trebuie luat in considerare si faptul ca indiferent de rasa sau talie trebuie sa asiguram un minim de miscare si de exercitiu fizic zilnic !