Sfaturi utile

Interesati-va INTOTDEAUNA INAINTE sa achizitionati un animal de companie de particularitatile de nutritie, de bioclimat, de costurile financiare ale intretinerii fiecarei specii sau rase, si nu in ultimul rand de problemele medicale caracteristice fiecarui tip de animal de companie.

ATENTIE! Rasele brahicefalice sint predispuse la o afectiune congenitala ce implica o serie de modificari anatomice la nivelul aparatului respirator, care se numeste sindromul aerofor al raselor brahicefalice. Aceste modificari implica narile stenozate, valul palatin elongat, hipoplazie traheala etc.

Sindromul aerofor al raselor brahicefalice, caracteristic boxerului, bulldog-ului francez etc. este responsabil de declansarea prematura a afectiunilor cardio-respiratorii, de moartea subita cardiaca sau prin soc hipertermic s.a.m.d.

Cunoasterea acestei afectiuni ne va ajuta sa evitam situatiile ce pot induce un stres cardiorespirator , scutindu-ne de accidente nedorite.

 

Ingrijirea cainilor in perioada neonatala si de crestere

ALIMENTAŢIA:

- Datorită incapacităţii de stocare a energiei la nivel hepatic, sau la nivelul ţesutului adipos, numărul de mese pe zi diferă în funcţie de vârsta pacientului, astfel:

                6 săptămâni- 4-6 mese/zi

               12 săptămâni- 4 mese/zi

                6 luni-2-3 mese/zi

               12 luni-1-2 mese/zi

 

TIPUL ALIMENTAŢIEI:

- Prima opţiune este alimentaţia concepută special pentru animale, care poate fi administrată sub forma hranei uscate sau umedă (conservă). Fiecare produs trebuie administrat conform instrucţiunilor (g/kg, vârstă etc), verificându-se de fiecare dată termenul de valabilitate şi modalitatea de păstrare după ce ambalajul a fost desigilat.

- Dacă optăm pentru o hrană obişnuită, trebuie să luăm în calcul câteva aspecte esenţiale:

               - evitarea alimentelor contraindicate (mezeluri,tocătură,oase de pui,paste făinoase,dulciuri,alimente care fermentează gen mazăre,fasole,varză,cartofi,prăjeli,sosuri etc)

               - asigurarea necesarului caloric pentru fiecare etapă de vârstă

               - suplimentarea cu vitamine şi minerale

               - evitarea indigestiilor alimentare sau a alergiilor alimentare

               - calcularea raţiei alimentare din categoria alimentelor ce pot fi administrate la animale (orez cu legume, supe cu legume sau carne de pui dezosată,carne de vită,carne de curcan,carne de miel, brânză dulce, carne de pui fiartă sau friptă, crutoane de pâine, arpacaş)

               - alternarea alimentelor se face treptat,în special în cazul alimentaţiei cu hrană industrială

 

 DEPARAZITAREA ŞI VACCINAREA:

- Deparazitarea internă începe la 4-6 săptămâni, cu rapel la 10-14 zile, precedând fiecare vaccinare.

- Vaccinarea începe la 6 săptămâni, la 1-2 zile după deparazitarea internă, doar dacă pacientul este clinic sănătos, cu un vaccin anti-parvoviroză şi anti-coronaviroză. Rapelul se face la 14 zile, cu un vaccin polivalent pentru: parvoviroză,coronaviroză,jigodie,tuse de canisă,hepatită infecţioasă,leptospiroză.

După alte 14 zile, se încheie vaccinarea tot cu un vaccin polivalent, la care se adaugă şi vaccinul antirabic (obligatoriu prin lege).

Vaccinarea va fi adaptată condiţiilor epidemiologice din teritoriu(adăugarea opţională a unui vaccin polivalent, rapel pentru leptospiroză la 6 luni etc).

- În perioada de vaccinare, câinele trebuie ferit de posibile surse de contaminare (scos afară,contactul cu alţi câini, haine de stradă etc), sau expus îmbolnăvirii prin băi generale, alimentaţie necorespunzătoare etc.

- După administrarea fiecărui vaccin, se va supraveghea animalul pentru depistarea eventualelor reacţii alergice post-vaccinale (urticarie,edemul pleoapelor etc), situaţie în care se aplică tratamentul de urgenţă al anafilaxiilor.

 

VITAMINE ŞI MINERALE:

- Vitaminele şi mineralele necesare dezvoltării organismului se administrează doar la recomandarea medicului veterinar. Ajustarea dozelor şi produsele folosite se efectuează după cântărirea obligatorie a pacientului, şi după un examen amănunţit.

caine1

DOCTOR'S VET UNIVERS str.GAZELEI NR. 35

 0755208777,0744776563