Cainii si stapanii “buni” de muscat


Atunci cand vorbim despre acest subiect ( din pacate mult mai des intalnit decat s-ar crede ) , trebuie sa facem foarte clar diferenta dintre un accident si o intentie clara!   Ambele tipuri de muscatura apar in cadrul unor „scenarii “ specifice , deosebirea dintre ele constand in cauzele care le declanseaza ( natura motivului ) .

Muscaturile accidentale apar de regula din vina proprietarului in general din cauza neatentiei sale si a luarii prin surprindere a animalului. De exemplu : cainele doarme sub masa si din nebagare de seama este calcat. O alta situatie in care apar frecvent mucaturi accidentale se regaseste in cazul incaierarilor dintre caini , mai exact atunci cand proprietarii intervin , incercand sa ii desparta. Putem spune ca numitorul comun al acestor situtii este acela ca patrupedul nu si-a dat seama pe cine musca.

 

Cu totul altfel se pune problema in cazul in care cainele isi da seama de ceea ce face si actiunea lui are rolul de avertiza , a atentiona si , de ce nu , putem spune, de a pedepsi!

Si aici avem o serie de scenarii des intalnite :

  • protejarea castronului cu mancare ( sau mai bine spus „de mancare” deoarece uneori nu este nevoie ca in acesta sa se gaseasca alimente pentru a se declansa un atac) ;
  • protejarea unei zone preferate din casa sau curte ( de obicei o canapea sau un fotoliu , zona cotetului …) ;
  • faptul ca i se creeaza un oarecare discomfort prin atigerea in anumite regiuni corporale ( fara ca atingerea respectiva sa creeze durere) ;
  • incercarea stapanului de a-l opri din diverse actiuni , deranjante pentru cei din jur dar indragite de companionul nostru ( de obicei latratul prin gard sau usa la oamenii/cainii aflati de partea cealalta a obstacolului.

De obicei acest gen de comportament apare la cainii care nu recunosc ( sau nu vor sa accepte ) autoritatea  stapanului . In principiu un program foarte bine pus la punct de dresaj ( in care se va insista pe elementele de obedienta ) , multa miscare ( plimbari cat mai lungi sau in cazul in care avem de-a face cu un caine caruia ii place sa aporteze , joaca multa cu un obiect de aport) si respectarea cat mai stricta a „regulilor de buna purtare” ( intrat-iesit dupa stapan , nu se mananca intre mese si doar dupa ce stapanul termina de mancat…etc) ar trebui sa rezolve problema , dar din cauza particularitatilor pe care le prezinta fiecare caine , recomandarea este ca in astfel de cazuri sa apelati si un specialist in comportament canin si dresaj!